Een zomers kinderfeestje: de leukste spelletjes voor buiten

Leuke spellen waar kinderen al hun energie en lol in kwijt kunnen, is natuurlijk een ideaal recept voor een leuk kinderfeestje. Spellen hoeven niet ingewikkeld te zijn, vaak kunnen kinderen met hele simpele dingen al heel veel lol hebben. Spelletjes in de buitenlucht zijn ideaal: je zit niet met de rommel in je huis opgescheept en je hebt alle ruimte om te doen wat je wilt. Dit biedt vaak veel meer mogelijkheden dan spelletjes binnenshuis. Dit blog zal daarom ingaan op een paar van de leukste buitenspelletjes voor een kinderfeest.

1. Waterflessen voetbal
Voor dit spel heb je veel lege flessen nodig, dus begin op tijd met sparen. Je vult de flessen ongeveer halfvol met water. Het spel is het leukst op een open veldje of plein. De kinderen krijgen elk zo’n fles en moeten aan de rand van het speelgebied, of in ieder geval rondom een bepaalde grootte speelgebied, hun fles neerzetten. De kinderen moeten voetballen en proberen elkaars flessen om te trappen. Kinderen moeten dus hun fles verdedigen en hierbij in de buurt blijven als ze willen dat hun fles overeind blijft, maar ze moeten ook in de aanval om elkaar te kunnen verslaan. Als je fles wordt omgetrapt, ben je af. Het spreekt redelijk voor zich. Wat leuk is, is om als je met een grote groep kinderen bent, twee ballen te gebruiken. Het spel wordt versneld, de risico’s worden verhoogd.

2. Vlaggenroof
Dit is een spel voor in het bos, of in ieder geval een grote ruimte met obstakels, waar de vlaggen verstopt kunnen worden. Je verdeelt de kids in 2 gelijke groepen. Deze twee groepen plaatsen elk een vlag ergens in het gebied, en moeten elkaars vlag proberen te veroveren. Misschien heb je thuis twee vlaggen. Anders kun je eventueel goedkoop (vanaf 6 euro) een Nederlandse vlag kopen. Je kunt ook wimpels gebruiken. Kleine vlaggetjes kunnen ook, maar als ze te klein worden wordt het misschien onmogelijk om elkaars vlag te vinden. Elk kind krijgt een touwtje of een wollen draadje om zijn/haar pols, of een lintje om hun borst, of bijvoorbeeld een bepaalde kleur bandana. De kleuren moeten verschillen per team, zodat zichtbaar is in welk team iedereen zit. De kinderen kunnen elkaar tikken, en dan zijn ze af. De uitdaging is om ongetikt bij de tegenstander hun vlag te komen, en als je deze vlag pakt, heb je gewonnen.

3. Pionnenroof
Ook voor dit spel verdeel je de kinderen in 2 teams: de verdedigers en de aanvallers. Op een plein of veld (een open ruimte zonder obstakels) zet je aan de rand een rij met pionnen neer. Een plein werkt goed, omdat je hier met stoepkrijt ook lijnen op kunt tekenen. Je tekent een paar meter achter de pionnen een lijn, hier moeten de verdedigers achter blijven. Aan de andere kant van het plein teken je ook een lijn, dit markeert de basis van de aanvallers. De verdedigers gaan dus een paar meter achter de rij pionnen staan. De aanvallers moeten proberen een pion te pakken en hiermee weg te rennen naar hun basis. De verdedigers kunnen ervoor kiezen om elk moment hun lijn te overschrijden, maar als zij dit doen, moeten ze aanvallers proberen te tikken.  Een aanvaller die getikt wordt, is af. Als een verdediger zijn lijn overschrijdt zonder een aanvaller te tikken, is deze verdediger af. Daarom moeten de verdedigers dus ook secuur zijn, en alleen gaan rennen als de aanvallers dichtbij zijn. Als het de aanvallers lukt alle pionnen naar hun basis te brengen winnen zij. Als ze echter allemaal getikt worden door de verdedigers, hebben zij verloren.