Sinterklaas Surprisespel

Alweer even geleden werd ik gevraagd voor een nieuwe versie, zonder donkere pietjes, van het Sinterklaassurprise-spel. Een gezellig spel bestaande uit opdrachtenkaartjes om van het uitpakken een avond- of middagvullend feestje te maken. Zonder veel te hoeven voorbereiden. Alleen wat simpele spulletjes klaarleggen [  die nodig zijn bij sommige opdrachten èn de kadootjes inpakken natuurlijk.

Ik ben een IO-er (Industrieel Ontwerper) en liet automatisch een analyse op het oude spel los. Een blikje net iets kleiner dan een ansichtkaart. Met 6 thematekeningen; een kado, pepernoten en 4 met pietjes.

Ik kwam voor de thematekeningen uit op 5 verschillende pietjes en 1 Sinterklaas. Voor op het doosje de 5 pietjes bij elkaar. Op de ronde stickers voor op de pakjes alleen de hoofden van deze 6 figuren. Omdat nog niet bekend was of de kaartjes portret of landscape gingen worden ging ik net als de vorige versie uit van vierkante tekeningen. En verder niet teveel tierelantijntjes gezien het formaat van het nieuwe doosje. Ik maakte een basisvorm voor de pietjes met de gedachte klein/bol als tegenstelling voor lang/slank bij Sinterklaas: een grote bol voor lijf met 4 bolletjes voor de pofmouwen- en benen. En ik begon te tekenen...

De eerste resultaten lagen vrij ver weg van wat Patricia in gedachten had. Ook bleek ik van de oudste versie uitgegaan te zijn, in de vorige versie zaten al geen stickers meer en in die nieuwe ook niet. Losse hoofdjes waren niet nodig.

Ik snapte precies wat er anders zou moeten..."ik vrees dat dat mijn stijl is. Statisch, symmetrisch, vaste, voorbedachte lijnen dat is wat ik doe, zeker als mens- of dierfiguren bedenk, dan teken ik vooraanzicht en alsof ze geposeerd hebben. Wat jij zoekt is sprankelende, rommelige lijnen die in één keer staan, die het moment vast leggen." En ik kende iemand die dat wel kon...

Het was even slikken, want o wat vind ik het leuk om te tekenen, en toen heb ik de opdracht overgedragen aan Steffi Jürgens. Ik denk een hele goede beslissing want ik vrees dat het anders eindeloos heen en weer was gegaan. En nu is er dit vrolijke, sprankelende eindresultaat! Mét kooikerhondjes waarvan beide dames er eentje hebben.

Het spelletje kun je hier bestellen.

Van mijn pietjes fabriceerde ik nog wat dessins. Met de bedoeling ze te verkopen voor inpakpapier. Maar ja, marketing en ik... Als iemand een geïnteresseerde weet?